Wigilijna zupa grzybowa

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mocno grzybowa zupa ze świeżych, niezwykle aromatycznych, pachnących lasem grzybów to świetny pomysł na zupę wigilijną. Taka zupa z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru. Zupa grzybowa jest obok barszczu z uszkami najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20g suszonych podgrzybków
    30g suszonych maślaków
    20g suszonych borowików
    1 cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera
    15cm pora
    1,5l bulionu warzywnego
    6 ziela angielskiego
    6 ziaren czarnego pieprzu
    4 listki laurowe
    90ml śmietany 30%
    3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    250g dowolnego makaronu (u mnie gwiazdki, choinki)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijna zupa grzybowa 1. Suszony grzyby zalać wodą, najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski.
  • 2. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.
  • Wigilijna zupa grzybowa 3. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew i pietruszkę, chwilę smażyć. Następnie dodać grzyby, chwilę smażyć, dodać por, seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalać bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę, doprawić solą, pieprzem i wlać zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotować na małym ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Zupę grzybową podawać z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować