Wigilijna kapusta z pieczarkami

4.5 (184 ocen)

Od wielu wielu lat , na moim wigilijnym stole obowiązkowo jest kapusta z pieczarkami .Wspaniale smakuje ze smażoną rybą , a także z wędliną lub mięsem . Polecam serdecznie !

Składniki:

  • 4 kg kapusty kiszonej

    2,5 kg pieczarek

    250 g masła

    3 liście laurowe

    5 kuleczek ziela angielskiego

    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijna kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy dwukrotnie w zimnej wodzie . Odcedzamy na sitku i szatkujemy . Przekładamy do dużego garnka i gotujemy ok. 1 godziny .

    Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki , wrzucamy do garnka i gotujemy , do czasu aż zredukują się o połowę . Następnie zlewamy nadmiar płynu , dodajemy 50g masła i doprawiamy solą i pieprzem . Mieszamy .
  • 2. Ugotowaną kapustę odcedzamy , wstawiamy na mały ogień i dodajemy resztę masła , ziele angielskie , liście laurowe oraz sól i pieprz . Mieszamy do czasu aż masło dobrze połączy się z kapustą . Na końcu dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki . Dokładnie mieszamy i jeżeli to konieczne to jeszcze raz doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
  • 3. Na tym etapie kapustę możemy zamrozić ( oczywiście ostudzoną :) ) . Jeżeli nie mamy zamiaru mrozić , możemy spokojnie przygotować ją kilka dni przed wigilią , codziennie można ją podgrzać , zamieszać i odstawić , przez to kapusta przejdzie przyprawami i będzie fantastyczna !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować