WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI

4.45 (168 ocen)

Tak przyrządzona kapusta jest doskonała jako dnie wigilijne,jako dodatek do pierogów.Taka kapusta zawsze gości na moim stole wigilijnym.

Składniki:



  • 1 słoik kapusty kiszonej 3/4 l.
    1 kg. pieczarek
    1/2 kostki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 szt. cebula średnia
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijna kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wigilijna kapusta z pieczarkami 1. Przygotować produkty.
    Pieczarki umyć,pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Kapustę jeśli zbyt kwaśna przelać wodą.


  • wigilijna kapusta z pieczarkami 2. Do garnka wody wlać 1 szklankę wody,włożyć kapustę i gotować na wolnym ogniu.
  • wigilijna kapusta z pieczarkami 3.
    Na patelni rozpuścić masło,
  • wigilijna kapusta z pieczarkami 4. Wsypać pieczarki,dodać pokrojona cebulę i smażyć.Część wytworzonego sosu z pieczarek dodać do gotującej się kapusty.
  • wigilijna kapusta z pieczarkami 5. Pieczarki przyprawić solą,pieprzem i smażyć do czasu odparowania wody.
  • wigilijna kapusta z pieczarkami 6.
    Całość przełożyć do kapusty,wymieszać i gotować aż kapusta będzie miękka.Ewentualnie przyprawić.

Porady

Można też po przestudzeniu kapusty drobno ją pokroić i wykorzystać jako farsz do nadziania pierogów,pasztetów itp. Proponuję zakisić kapustę samemu wcześniej.Jest bardziej smaczna,gdyż ma naturalny kwas.W sklepach takiej się nie kupi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować