Wigilijna kapusta z grzybami

4.96 (180 ocen)

  • Łatwy

Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych

  • Łatwy

Składniki:

  • - Kiszona kapusta: 1 kilogram
    - grzyby suszone (borowiki): 5 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - kminek: 2 łyżki
    - olej lniany: 3 łyżki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - przyprawa maggi: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.96 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy, moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy odpowiednio duży garnek, do którego wlewamy 2-3 łyżki oleju lnianego i smażymy cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucamy kapustę kiszoną ( wcześniej wypłukaną) razem z namoczonymi grzybkami wraz z wodą, w której moczyły się grzyby. Dodajemy liść laurowy oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.
  • 2. Wlewamy tyle wody, aby prawie zakryła kapustę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu i w razie konieczności dolewamy wodę. W czasie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować