Biszkoptowe wieżyczki straciatella

0 (0 ocen)

Delikatnie biszkopty przełożone słodką bitą śmietaną oraz startą gorzką czekoladą. Efektowny deserek, który zachwyci każdego. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopciki:
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    40 g mąki ziemniaczanej
    50 g mąki pszennej

    Bita śmietana:
    300 g śmietanki kremówki 36%
    1 śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    25 g startej, gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Jajko

Biszkoptowe wieżyczki straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1r5hakl 1. Biszkopciki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując (źle ubite białka spowodują rozlanie się biszkopcików podczas pieczenia!) Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta, tworząc okrągłe biszkopciki o średnicy 6-7 cm ( powinno wyjść około 18 okręgów) Piec w 180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić kilka minut na blaszce, następnie delikatnie oddzielić od papieru i całkowicie wystudzić.
  • 2. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz śmietan-fix i zmiksować.
  • image-14nf4sj 3. Na 6 biszkopcików wyłożyć troszkę bitej śmietany i posypać startą, gorzką czekoladą. Przykryć kolejnymi biszkopcikami i powtórzyć czynność dwukrotnie Wierzch obficie posypać startą czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To może cię zainteresować