Wieżyczki karkówkowo kapuściane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę rozbić tłuczkiem , oprószyć czosnkiem, pieprzem i solą.Lekko natrzeć.Można odłożyć na pewien czas do lodówki. Pieczarki ok 10 szt umyć albo obrać i zetrzeć na tarce.Na patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć pokrojoną drobno cebulę.Dodać starte pieczarki i dalej smażyć. Kapustę odcisnąć można pokroić, dodać na patelnię ,podlać wodą, posolić i dusić do miękkości.(Garść to tyle ile nabierzemy ręką nie zaciskając jej) .Kapuściany farsz przestudzić i doprawić do smaku.Plastry sera podzielić na połowy i ułożyć obok siebie na połowie plastra mięsa.Przykryć ser składając mięso na połowę.Na każdy złożony plaster karkówki nałożyć kapuściany farsz i zwinąć w roladkę.Obsmażyć na rozgrzanym oleju , podlać niewielka ilością wody albo bulionu i dusić obracając roladki.Pozostałe pieczarki pokroić w plastry i udusić na maśle.Doprawić do smaku.Podawać z roladkami.
Komentarze