Wieżyczki karkówkowo kapuściane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na obiad kapusta w karkówce.

  • 40 min

Składniki:

  • karkówka 6 plastrów
    kapusta kiszona 2 garście
    pieczarki duże ok 25 szt
    żółty ser 6 plastrów
    cebula 1/2szt
    czosnek granulowany
    masło
    sól
    pieprz
    olej

Wieżyczki karkówkowo kapuściane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wieżyczki karkówkowo kapuściane 1. Karkówkę rozbić tłuczkiem , oprószyć czosnkiem, pieprzem i solą.Lekko natrzeć.Można odłożyć na pewien czas do lodówki. Pieczarki ok 10 szt umyć albo obrać i zetrzeć na tarce.Na patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć pokrojoną drobno cebulę.Dodać starte pieczarki i dalej smażyć. Kapustę odcisnąć można pokroić, dodać na patelnię ,podlać wodą, posolić i dusić do miękkości.(Garść to tyle ile nabierzemy ręką nie zaciskając jej) .Kapuściany farsz przestudzić i doprawić do smaku.Plastry sera podzielić na połowy i ułożyć obok siebie na połowie plastra mięsa.Przykryć ser składając mięso na połowę.Na każdy złożony plaster karkówki nałożyć kapuściany farsz i zwinąć w roladkę.Obsmażyć na rozgrzanym oleju , podlać niewielka ilością wody albo bulionu i dusić obracając roladki.Pozostałe pieczarki pokroić w plastry i udusić na maśle.Doprawić do smaku.Podawać z roladkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy