Wiewiórka

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest przepyszne! Nie znam osoby, która by się na nie nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę o wielkości 25cm x 25cm)

    4 całe jajka
    1 1/4 szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika,
    1 szklanka orzechów włoskich
    4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę

    Do dekoracji:
    Pól tabliczki czekolady białej
    Pól tabliczki czekolady gorzkiej
    Płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy.
    Wszystko delikatnie wymieszać.
    Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
    Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem.

    Dekoracja:
    Ciasto dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemną i białą czekoladą, a następnie posypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować