Pasztet z grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam na osiedlu w pobliżu lasu, więc na grzybobranie mam niedaleko. Mój syn Artur często towarzyszy mi w poszukiwaniu aksamitnych łebków w ściółce leśnej.

Składniki:

  • 1 kg grzybów
    25 dag świeżego boczku
    cebula
    10 dag masła
    5 dag smalcu
    mała bułka
    jajko
    10 dag włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)
    sól
    pieprz
    majeranek
    liść laurowy
    gałka muszkatołowa
    mielony imbir

Pasztet z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z grzybami 1. Boczek, włoszczyznę i liść laurowy gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Boczek wyjmujemy. W powstałym wywarze namaczamy bułkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce smalcu na
    złoto. Boczek, cebulę i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa.
  • Pasztet z grzybami 2. Grzyby oczyszczamy, myjemy i 2-3 razy przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do masy i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i imbirem. Wbijamy jajko i mieszamy.
  • Pasztet z grzybami 3. Na patelni roztapiamy masło i resztę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy masę i dusimy około 20 minut. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy