Wieprzowina z warzywami w sosie miso

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wieprzowina z warzywami w sosie miso

  • Łatwy

Składniki:

  • - Mięso wieprzowe (najlepiej polędwiczki, pokrojone w cienkie plasterki): 20 dekagramów
    - bakłażany: 2 sztuki
    - marchew: 2 szklanki
    - zielona papryka: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - mały kawałek korzenia świeżego imbiru (tarty): 1 sztuka
    - pasta miso: 1 łyżka
    - cukier: 0.5 łyżki
    - sos sojowy: 0.5 łyżki
    - mirin: 0.5 łyżki
    - sake: 0.5 łyżki
    - olej (do smażenia): 3 łyżki

Wieprzowina z warzywami w sosie miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i pokroić. Z miso, sosu sojowego, mirin`u, sake i cukru przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić starty czosnek i imbir. Następnie dodać mięso pokrojone w cienkie plasterki i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe, dodać bakłażany i gdy te wchłoną cały olej, dodać przygotowany uprzednio sos i 100 ml wody. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem. Gdy wyparuje woda, dodać paprykę i marchew i smażyć do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Podawać z białym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy