WIEPRZOWINA Z PĘDAMI BAMBUSA I SEZAMEM

4.51 (190 ocen)

  • 40 min

świetne danie kuchni azjatyckiej

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej (można zastąpić kurczakiem)
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki pędy bambusa
    1 łyżeczka pasty curry
    olej do smażenia
    sos:
    1 łyżka sezamu
    2 łyżki miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    6 łyżek wody
    sok z 1 limonki
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina z pędami bambusa i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Łopatkę kroimy na drobne paseczki,cebulę na piórka a czosnek i paprykę na plasterki.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, a następnie mięso. Podsmażamy, dolewamy trochę wody i dusimy aż mięso będzie miękkie.(woda powinna wyparować) Dodajemy łyżeczkę pasty curry (można też dodać do sosu)
    2) Do mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i pędy bambusa i smażymy aż zmiękną.
    3) Przygotowujemy sos. Sok z limonki łączymy z miodem,sosem sojowym,wodą i mąką oraz uprażonym na suchej patelni sezamem. Wlewamy sos do mięsa i gotujemy.

Porady

Podajemy z makaronem ryżowym albo ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Wieprzowina Bambus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować