Wieprzowina z papryką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Miękkie mięso, chrupiące warzywa i sos ostrygowy wydobywający ich smak.

  • 45 min

Składniki:

  • 450 g wieprzowiny
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 spora czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 zielona papryka
    15 g suszonych grzybów mun
    5 łyżek sosu ostrygowego
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wieprzowina z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy aby obciekło. Do garnka wkładamy odsączone grzyby i gotujemy 10 minut.
  • 3. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Grzyby odcedzamy i grubo siekamy.
  • 4. Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy olej, wykładamy mięso, solimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty.
  • 5. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sos ostrygowy Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować