Na co dzień gotuję tylko dla najbliższych, ale w niedzielę przy stole zasiada aż 10 osób: moja 4-osobowa rodzina, teściowa i kuzynka z dziećmi.
Składniki:
● 80 dag wieprzowiny w kawałku (np. schabu)
● 10 dag suszonych śliwek
● 10 dag suszonych moreli
● 2 łyżki masła
● sól
● biały pieprz
● majeranek
● sok z cytryny
● 1,5 szkl. wody
Wieprzowina z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 1-2 godzinach przekładamy na blachę, posypujemy wiórkami
masła i pieczemy około 50 minut w temp. 180 ˚C.
2.Morele i śliwki zalewamy wodą i gotujemy. Część przecieramy przez sito lub miksujemy na gęsty sos. Przyprawiamy sokiem z cytryny.
3.Upieczone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Dekorujemy owocami.
Komentarze