Wieprzowina z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień gotuję tylko dla najbliższych, ale w niedzielę przy stole zasiada aż 10 osób: moja 4-osobowa rodzina, teściowa i kuzynka z dziećmi.

Składniki:

  • ● 80 dag wieprzowiny w kawałku (np. schabu)
    ● 10 dag suszonych śliwek
    ● 10 dag suszonych moreli
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● majeranek
    ● sok z cytryny
    ● 1,5 szkl. wody

Wieprzowina z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 1-2 godzinach przekładamy na blachę, posypujemy wiórkami
    masła i pieczemy około 50 minut w temp. 180 ˚C.
  • 2. Morele i śliwki zalewamy wodą i gotujemy. Część przecieramy przez sito lub miksujemy na gęsty sos. Przyprawiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Upieczone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Dekorujemy owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy