Fantazyjna przystawka z kozim serem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Danie jest dość skomplikowane, jednak warte zachodu :) Możecie je przygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie 'Akademia Kulinarna'. Zapraszam do przygotowań!

  • 50 min

Składniki:

  • na 1 porcję:
    1 mała roladka z koziego sera
    1 rzodkiewka
    1 szczypiorek
    1 listek cykorii
    1 owoc miechunki
    kiełki do dekoracji

    Składniki na mus mango:
    1 dojrzałe mango
    sok z 1/2 limonki
    skórka z 1/2 limonki

    Składniki na mus marchewkowy:
    1 średnia marchewka
    20 ml soku z pomarańczy
    15 g drobnego cukru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao
    szczypta przyprawy curry

    Składniki na orzechy w bezie:
    2-3 orzechy pekan lub włoskie
    1 białko z dużego jajka
    120 g cukru

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fantazyjna przystawka z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do rękawa do pieczenia i ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.
  • 2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie blendujemy z cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.
  • 3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 'Suszymy' około 30 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Teraz składamy całe danie: Na talerz wykładamy mus z mango i mus z marchewki. Roladkę kroimy na pół, układamy jak na zdjęciu. Na jedną połówkę wykładamy liść cykorii, a na to rzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować