Wieprzowina z limonką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso jest super miękkie, a dzięki limonkom i imbirowi, bardzo orzeźwiające w smaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wieprzowina pokrojona w kostkę: 90 dekagramów
    - mąka: 2 łyżki
    - oliwa: 0.25 szklanki
    - starty imbir: 1 łyżka
    - cebula pokrojona w plasterki: 2 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
    - sok z limonki: 0.5 szklanki
    - bulion z kurczaka: 2 szklanki
    - ostry sos: 2 łyżeczki
    - majonez: 2 łyżki

Wieprzowina z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obtoczyć w mące. Smażyć wraz z imbirem przez 3 minuty. Dodać cebulę, pomidora i natkę. Dusić aż cebula zmięknie. Dodać sok z limonek, bulion i ostry sos. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia przez godzinę. Od czasu do czasu zamieszać. Jeśli dodajemy majonez to wmieszać go przed samym podaniem. Mięso podawać przybrane kawałkami limonek i natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy