Wieprzowina z cukinią

4.5 (149 ocen)

Smaczne i lekko ostre danie.Szybko sie robi i smakuje wyśmienicie.Polecam :)

Składniki:

  • NA DWIE PORCJE:

    3 plastry karkówki ogrubości 0,5cm
    1 mała cukinia
    2-3 łyżeczki estragonu w proszku
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    2 łyżeczki płatków chili
    sól morska świeżo mielona wg.uznania
    3 łyżki oleju
    1 mała cebulka
    1 torebka ryżu białego
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso oraz cukinię wraz z miąższem kroimy w drobną kostkę.Obraną cebulkę w pół krążki.
  • do miesa dodajemy cukinię i chwile dusimy 2. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy cebulę i karkówkę.Dodajemy w/w przyprawy i smażymy do odparowania płynu,często mieszając.Gdy cały płyn odparuje dodajemy cukinię,mieszamy i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy ale juz pod przykryciem.Tak około pieciu minut żeby cukinia się nie rozpadła a była lekko chrupiąca i gotowe. Jak by było za mało doprawione to można dodać w/w przyprawy razy dwa oprócz chili . . .
  • 3. W między czasie jak smażymy mięso gotujemy ryż wg.wskazówki na opakowaniu.
  • Smacznego :-) 4. Gdy wszystko jest gotowe podajemy. Na talerzu ustawiamy foremkę/obręcz i do niej wkładamy porcję ryżu-wygładzamy łyżką.Na ryż układamy porcję mięsa z cukinią- ściagamy obręcz,dekorujemy i podajemy z ogórkiem konserwowym lub ulubioną sałatką.
    Smacznego . . . :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować