Wieprzowina z cebulkami

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 35 lat, dwie wspaniałe córki oraz kochającą mnie osobę. Zazwyczaj mam mało czasu na gotowanie, jednak jeśli już gotuję, to lubię wypróbowywać nowe przepisy.

Składniki:

  • ● 70 dag mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki)
    ● 15 małych cebulek
    ● 200 g koncentratu pomidorowego
    ● 4 listki laurowe
    ● pieprz
    ● sól
    ● oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina z cebulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę starannie myjemy,
    osuszamy papierowym
    ręcznikiem i kroimy na niezbyt
    duże kawałki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
    oliwy, wrzucamy stopniowo
    kawałki mięsa i podsmażamy, a następnie wlewamy 3/4
    szklanki wody i dusimy pod
    przykryciem, aż mięso będzie
    na wpół miękkie.
  • Wieprzowina z cebulkami 3. Do mięsa dodajemy obrane
    cebulki (w całości) oraz listki
    laurowe. Dusimy kilka minut
    i na koniec dodajemy koncentrat
    pomidorowy, mieszamy,
    doprawiamy solą i pieprzem
    do smaku. Jeśli sos wydaje
    się za rzadki, możemy zagęścić
    go odrobiną mąki.
  • 4. Całość dusimy na wolnym
    ogniu pod przykryciem jeszcze
    około 10 minut. Gotowe
    danie podajemy na gorąco.
    Najlepiej smakuje ze świeżym
    pieczywem lub ziemniakami,
    posypane zieleniną.

Porady

● Amatorzy bardziej pikantnej kuchni mogą dodać do wieprzowiny z cebulkami pół drobniutko pokrojonej papryczki chili lub pół łyżeczki ostrej papryki w proszku. ● Można też „złamać” smak sosu niewielką ilością cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować