Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • Średni

Żadna impreza nie może się obyć bez mięsa! A sos słodko-kwaśny jest jak wisienka na torcie, na samą myśl już mi ślinka cieknie.. polecam :)

  • Średni

Składniki:

  • - wieprzowina pokrojona w paski: 400 gramów
    - bulion drobiowy: 250 mililitrów
    - cebula pokrojona w paski: 1 sztuka
    - pomidor obrany, drobno pokrojony: 0.5 sztuki
    - ananas pokrojony w paski: 2 plastry
    - zielona papryka pokrojona w paski: 0.5 sztuki
    - czerwona papryka pokrojona w paski: 0.5 sztuki
    - ogórek konserwowy pokrojony w paski: 1 sztuka
    - czosnek posiekany zabki: 2 sztuki
    - mąka kukurydziana: 1 łyżeczka
    - biały ocet winny: 3 łyżki
    - sok z ananasa: 4 łyżki
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - sos sambal oelek: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżka
    - biały pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do średniej miski wlewamy szklankę bulionu drobiowego, 4 łyżki soku z ananasa, 3 łyżki białego octu winnego, łyżkę cukru, pół łyżeczki przyprawy sambal oelek oraz połowę drobno pokrojonego pomidora. Całość mieszamy, po czym odstawiamy na bok.
  • 2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy 400 g wołowiny pokrojonej w paski oraz 2 ząbki czosnku, całość mieszamy. Po 2 minutach, gdy wołowina jest podsmażona, przekładamy ją na osobny talerz.
  • 3. Do woka wrzucamy ogórka konserwowego, zieloną oraz czerwoną paprykę, cebulkę oraz ananasa. Smażymy ok. 3 minut, następnie dodajemy podsmażoną wcześniej wieprzowinkę, całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Po chwili, dosypujemy po trochu mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Na koniec całość doprawiamy pieprzem oraz solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować