Wieprzowina po chińsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie mam zbyt wiele przekąska czasu na gotowanie, a kocham to robić. Przygotowane przeze mnie potrawy bardzo smakują mojej rodzinie (6 osób). Wieprzowina po chińsku to danie wykwintne, ale łatwe.

Składniki:

  • ● 600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny (schab, łopatka)
    ● 2 grubo posiekane cebule
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 strąki czerwonej papryki, może być chili
    ● przyprawy: ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry (lub kawałeczek świeżego imbiru, po 1 łyżeczce zmielonej kolendry i cynamonu, szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz)

Wieprzowina po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowina po chińsku 1. W rondlu podgrzewamy olej
    i podsmażamy cebulę na złoto.
    Dodajemy mięso i cały czas
    mieszając, obsmażamy ze
    wszystkich stron. Odstawiamy.
  • Wieprzowina po chińsku 2. Jeśli używamy pojedynczych
    przypraw, to najpierw ze
    strączków papryki usuwamy
    gniazda nasienne, a miąższ
    kroimy w bardzo cieniutkie plasterki,
    a następnie ucieramy
    z pozostałymi przyprawami.
    Utarte przyprawy lub gotową
    mieszankę curry dodajemy do
    mięsa i dokładnie mieszamy.
    Wlewamy 2 szklanki wody,
    przykrywamy i dusimy do
    miękkości. Doprawiamy solą
    i pieprzem do smaku. Podajemy
    z ryżem lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Komentarze

Podobne przepisy