Nie mam zbyt wiele przekąska czasu na gotowanie, a kocham to robić. Przygotowane przeze mnie potrawy bardzo smakują mojej rodzinie (6 osób). Wieprzowina po chińsku to danie wykwintne, ale łatwe.
Składniki:
● 600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny (schab, łopatka)
● 2 grubo posiekane cebule
● 2 łyżki oleju
● 2 strąki czerwonej papryki, może być chili
● przyprawy: ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry (lub kawałeczek świeżego imbiru, po 1 łyżeczce zmielonej kolendry i cynamonu, szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz)
Wieprzowina po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu podgrzewamy olej
i podsmażamy cebulę na złoto.
Dodajemy mięso i cały czas
mieszając, obsmażamy ze
wszystkich stron. Odstawiamy.
2.Jeśli używamy pojedynczych
przypraw, to najpierw ze
strączków papryki usuwamy
gniazda nasienne, a miąższ
kroimy w bardzo cieniutkie plasterki,
a następnie ucieramy
z pozostałymi przyprawami.
Utarte przyprawy lub gotową
mieszankę curry dodajemy do
mięsa i dokładnie mieszamy.
Wlewamy 2 szklanki wody,
przykrywamy i dusimy do
miękkości. Doprawiamy solą
i pieprzem do smaku. Podajemy
z ryżem lub makaronem.
Komentarze