Wieprzowina orientalna z młodymi warzywami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Polędwiczka wieprzowa z mnóstwem warzyw i pędami bambusa, przygotowana w wok-u. Pyszny i lekki obiad dla wielbicieli orientalnych, pikantnych smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 polędwiczka wieprzowa
    -1 pęczek młodej marchewki
    -1 duża pietruszka
    -1/2 selera
    -1/2 pęczka szczypiorku
    -3 młode cebulki
    -250 g pędów bambusa
    -1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    -3 łyżki sosu teriyaki
    -3 cm korzenia świeżego imbiru
    -3 łyżeczki ziół tajskich
    -olej sezamowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieprzowina orientalna z młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, obieramy z błonek i kroimy na paseczki. Wrzucamy do miski. Wlewamy sos teryiaki i dodajemy obrany, drobno posiekany imbir. Dokładnie mieszamy. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • 2 2. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, obraną marchew, seler i pietruszkę w słupki. Szczypiorek drobno siekamy.
  • 3 3. W wok-u rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy mięso, smażymy przez 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulkę i smażymy aż się zrumieni.
  • 4 4. Gdy tak się stanie wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy zioła tajskie oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Smażymy 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy i wypłukane dwukrotnie w zimnej wodzie pędy bambusa. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną (10-15 minut). Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sosem teriyaki. Danie podajemy z ryżem, posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować