Wieprzowina na sposób orientalny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię ugotować coś pysznego dla siebie i żony jak np. mięso z owocami.

Składniki:

  • ● 40 dag chudej wieprzowiny
    ● 2 cebule
    ● 25 dag jabłek
    ● 25 dag ziemniaków
    ● 15 dag pomidorów
    ● czerwona i zielona papryka
    ● 3 łyżki oleju
    ● 2 łyżeczki curry
    ● 150 ml rosołu (może być z kostki)
    ● mała puszka ananasa w kawałkach
    ● sól
    ● chili
    ● 2 banany
    ● 20 perłowych cebulek marynowanych

Wieprzowina na sposób orientalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w dużą kostkę. Cebule
    obieramy i siekamy. Ziemniaki
    i jabłka obieramy, myjemy
    i kroimy w średniej wielkości
    kawałki. Pomidory myjemy
    i kroimy w kostkę. Z papryk
    usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w paski. Ananasa
    osączamy z zalewy.
  • Wieprzowina na sposób orientalny 2. Mięso podsmażamy na dużym
    ogniu na 2 łyżkach oleju.
    Dodajemy cebulę i szklimy.
    Wsypujemy łyżeczkę curry.
    Dodajemy jabłka, ziemniaki,
    paprykę i pomidory. Zalewamy
    rosołem i mieszając, dusimy
    ok. 20 minut. Stopniowo dodajemy
    ananasy. Doprawiamy do smaku solą, resztą curry
    oraz chili.
  • 3. Banany obieramy, kroimy
    w mniejsze kawałki i podsmażamy
    na łyżce oleju na złoty
    kolor. Marynowane cebulki
    osączamy, podgrzewamy z bananami.
    Układamy na mięsie.
    Podajemy na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy