Wieprzowina na sposób orientalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w dużą kostkę. Cebule
obieramy i siekamy. Ziemniaki
i jabłka obieramy, myjemy
i kroimy w średniej wielkości
kawałki. Pomidory myjemy
i kroimy w kostkę. Z papryk
usuwamy gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w paski. Ananasa
osączamy z zalewy.
2.Mięso podsmażamy na dużym
ogniu na 2 łyżkach oleju.
Dodajemy cebulę i szklimy.
Wsypujemy łyżeczkę curry.
Dodajemy jabłka, ziemniaki,
paprykę i pomidory. Zalewamy
rosołem i mieszając, dusimy
ok. 20 minut. Stopniowo dodajemy
ananasy. Doprawiamy do smaku solą, resztą curry
oraz chili.
3.Banany obieramy, kroimy
w mniejsze kawałki i podsmażamy
na łyżce oleju na złoty
kolor. Marynowane cebulki
osączamy, podgrzewamy z bananami.
Układamy na mięsie.
Podajemy na gorąco.
Komentarze