Lubicie nietypowe połączenia smaków? A co powiecie na pikantną wieprzowinę ze słodkim pomarańczem? Danie w formie przekąski świetnie sprawdza się podczas karnawałowych wieczorów...
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- wieprzowina mielona: 50 gramów
- pomarańcz: 2 plastry
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- chilli: 1 szczypta
- sól i pieprz: 1 szczypta
- sok z pomarańcza: 1 łyżeczka
Wieprzowina na ostro z grillowanym pomarańczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawiamy solom i pieprzem, dodajemy łyżeczkę soku z pomarańcza i dokładnie mieszamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok 10 minut. Dodajemy chilli i dokładnie mieszamy.
2.Plastry pomarańcza przypiekamy na grillu (pod spód warto podłożyć sreberko, które zatrzyma soki owocu) lub specjalnej patelni grillowej przez ok 5 minut. Każdy plaster kroimy pionowo i poziomo tak, aby uzyskać cztery części.
3.Pomarańcza układamy w niewielkich miseczkach na dipy, dodajemy mięso. Na koniec polewamy sosem spod grillowanego pomarańcza i posypujemy startą skórką owocu.
4.Więcej zdjęć i przepisów znajdziecie na blogu Smaczny Kąsek.com:
http://www.smacznykasek.com/?p=1117. Zapraszam!
Komentarze