Wieprzowina na ostro

0 (0 ocen)

Coś dla wielbicieli pikantnych dań :)

Składniki:

  • 30 dkg łopatki wieprzowej
    20 dkg pieczarek
    2 średnie cebule
    1 papryczka chili
    1 szczypta pieprzu kajeńskiego
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    1 cm korzenia imbiru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz

Wieprzowina na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pieczarki, a kiedy odparuje sok, pokrojone w kostkę mięso. Podsmażyć 5 - 10 minut. Dodać przyprawy i starty imbir i zalać dwiema szklankami gorącej wody. Przykryć i dusić do miękkości mięsa. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/3 szklanki wody i połączyć z sosem. Zagotować i mieszać do zdęstnienia. Podawać z ryżem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy