Wieprzowina Jerk

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni jamajskiej

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chuda wieprzowina: 1.3 kilograma
    - plastrki papryczki Scotch Bonnet - użyliśmy chili: 6 sztuk
    - suszony tymianek: 2 łyżki
    - zmielone ziele angielskie: 2 łyżki
    - posiekana główka czosnku: 1 sztuka
    - drobno posiekana cebula: 3 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 2 łyżki
    - mielony pieprz: 2 łyżki
    - sok z limonki: 1 sztuka
    - oliwa: 0.5 szklanki
    - sos sojowy: 0.5 szklanki
    - sok z pomarańczy: 1 szklanka
    - ocet winny: 1 szklanka
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - imbir do smaku: 1 szczypta
    - cynamon do smaku: 1 szczypta

Wieprzowina jerk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować wszystkie składniki za wyjątkiem wieprzowiny. Mięso pokroić w kostkę i ponakłuwać widelcem. Zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na noc. Odcedzić. Mięso grillować polewając marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy