Wieprzowina duszona w kapuście

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

Danie kuchni góralskiej...pyszne i aromatyczne.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
    1 kg białej kapusty
    2 szalotki
    5 łyżek masła
    1 łyżka mąki
    ocet
    szczypiorek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina duszona w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę grubo siekamy. Mięso kroimy na 2 cm plastry, podsmażamy z obu stron na maśle. Szalotki kroimy w kostkę, wrzucamy na masło ze smażenia mięsa, szklimy i razem z mięsem dodajemy do kapusty. Wlewamy 250 ml wody, gotujmy pod przykryciem do miękkości kapusty. Na maśle ze smażenia zrumieniamy mąkę, rozprowadzamy odrobiną wywaru z duszenia kapusty, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i octem. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekany szczypior, mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami.

To może cię zainteresować