Wieprzowe zraziki z marchewką , porem i pomarańczą

0 (0 ocen)

Pyszne małe co nieco

Składniki:

  • - 4 kotlety wieprzowe
    - pół dużej parchwi
    - kawałeczek pora
    - 4 cząstki pomarańczy
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie
    - 2 łyżki oleju do smażenia
    - 1/4 szklanki wody

Wieprzowe zraziki z marchewką , porem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety myjemy, osuszamy i bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę kroimy na sposób julienne - czyli w drobne, równej wielkości słupki. Pora kroimy w cienkie plasterki. Na każdy kotlet nakładamy parę marchewek, troszke pora i cząstkę pomarańczy- zwijamy dokładnie w rulonik lub krokiecik- wszystko zależy od tego - jak dokładnie rozbiliście kotlet oraz ile zawartości znajduje się w środku. Możecie sobie pomóc wykałaczką.
    Na patelni rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy na złoty kolor nasze zraziki. Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( przy termoobiegu-bez termooobiegu 190C) . Do naczynia żaroodpornego wkładamy obsmażone zraziki, posypujemy ziołami i dolewamy wodę. Zakrywamy pokrywkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 min z pokrywką, zdejmujemy ją i dopiekamy mięso około 20 min bez pokrywki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy