• Wieprzowe żeberka w czerwonym winie

    Dodane przez: Patryycjja

  • Uczta dla podniebienia, mięciutkie żeberka w aromatycznym sosie, przeniknięte bukietem wina.

  • Składniki

    ŻEBERKA:

    - żeberka wieprzowe trójkąty ok.1-1,5 kg
    - 3 łyżki oleju
    - 2 średnie cebule
    - 1 cały czosnek
    - 2 grubsze plastry selera
    - 2 liścia laurowe
    - 1 łyżeczka kolendry
    - 2 goździki
    - 2 łyżki cukru
    - kieliszek wódki
    - 2 kostki bulionu wieprzowego
    - 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

    PURE ZIEMNIACZANE:

    - 1 kg ziemniaków
    - 1/2 szklanki słodkiej śmietany lub mleka
    - 3 czubate łyżki masła

    DODATKOWO:
    - ogórki kiszone

  • Sposób przygotowania

    1.
    cebula czosnek - krok 1

    Żeberka dzielimy na porcje myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, bo wtedy lepiej się podpiecze i złapie kolor.

    2.
    Smażone - krok 2

    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Dodajemy czosnek przekrojony na połowę i cebulę pokrojoną na ćwiartki również podsmażamy.Dodajemy selera pokrojonego w słupki.

    3.
    Zalane bulionem i winem - krok 3

    Na podsmażone mięso kładziemy przyprawy z cebulą i czosnkiem zalewamy bulionem- 2 kostkami rozpuszczonymi w 0,5l gorącej wody; i szklanką wina,posypujemy cukrem i wlewamy jeszcze kieliszek wódki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.

    4.
    żeberka - krok 4

    Po uduszeniu mięso wyjmujemy na miskę i przykrywamy. Wstawić ziemniaki,lekko osolić.

    5.
    sos - krok 5

    W samym sosie jest dość dużo wszystkich "śmieci"

    6.
    sos - krok 6

    Więc dlatego sos trzeba przetrzeć przez sitko. Ugotowane ziemniaki odcedzić,ugnieść i dodać śmietanę i masło.

    7.
    Gotowe danie - krok 7

    Sos podgrzewamy jeszcze aby był gorący.Gotowe ziemniaki kładziemy na talerz. Kładziemy żeberka i polewamy sosem. Podajemy z kiszonym ogórkiem.

  • Rady

    Wino nadaje żeberkom pięknego rubinowego koloru.
    A cukier i wódka sprawiają że mięso staję się wyjątkowo mięciutkie i delikatne.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, żeberka, czerwone wino, pure ziemniaczane
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Patryycjja

Patryycjja 12

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-29T19:24:47+01:00

744 odwiedziny


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »