Wieprzowe pulpeciki w sosie warzywno-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealny przepis na bardzo szybki obiad. Super smaczne, nikt się nie oprze, łatwe w wykonaniu, smakuje zarówno z ziemniakami jak i z pajdką ciemnego pieczywa.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
    1 bułka kajzerka
    1 duże jajko
    1 łyżka świeżego koperku
    1 mała marchewka i pietruszka
    ½ małego selera
    Mąka do zagęszczenia
    ½ szklanki śmietany 22%
    Sól, pieprz do smaku
    1 kostka rosołowa z kogutka
    1 łyżeczka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowe pulpeciki w sosie warzywno-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem, wbić białko. Całość wyrobić na jednolitą masę, uformować małe klopsiki.
    Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do 1 litra wody, gotować 5 minut, dodać ocet.
    Pulpeciki obtoczyć w mące, włożyć do gotującego się wywaru, gotować 10 minut. Następnie kulki wieprzowe wyjąć, do wywaru dodać kostkę rosołową, zagotować. Żółtko wymieszać ze śmietaną dodać do wywaru, zagęścić mąką, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pulpeciki i gotować 3 minuty.

Porady

1. Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mielonego z indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować