Wieprzowe kęski nadziewane suszonymi pomidorami

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min

danie proste i smaczne

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (szynka, łopatka)
    pomidory suszone w oliwie
    marchewka
    cebula
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    szczypta majeranku
    sól
    pieprz
    ocet winny
    100 ml bulionu
    4 łyżki śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowe kęski nadziewane suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowe kęski nadziewane suszonymi pomidorami 1.
    Mięso pokroić w kostkę o boku ok 4 cm, kilka kawałków pomidorków Ponti osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. W każdym kawałku mięsa wąskim ostrym nożem zrobić otwór i wepchnąć kawałek pomidora. Mięso rozłożyć w naczyniu, posypać pokrojoną cebulą, marchewką i przyprawami oraz skropić oliwą ze słoiczka od pomidorków i octem winnym. Odstawić do zamarynowania na co najmniej 2 godziny.
  • Wieprzowe kęski nadziewane suszonymi pomidorami 2.
    Na rozgrzaną patelnię przełożyć całą zawartość i przyrumienić wszystko, podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu. Dodać do duszenia jeszcze 2 kawałki pomidorka z zalewy, uprzednio pokroić.
    Pod koniec dodać śmietankę i wymieszać, zdjąć z ognia.

    Mięsne kęski podawać z kluskami śląskimi i sałatką.

    na sałatkę potrzebne będą;
    sałata, rzeżucha ogrodowa, szczypiorek, pomidor , zioła do sałatek i 2 łyżki oliwy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować