Wieprzowe kęski nadziewane suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso pokroić w kostkę o boku ok 4 cm, kilka kawałków pomidorków Ponti osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. W każdym kawałku mięsa wąskim ostrym nożem zrobić otwór i wepchnąć kawałek pomidora. Mięso rozłożyć w naczyniu, posypać pokrojoną cebulą, marchewką i przyprawami oraz skropić oliwą ze słoiczka od pomidorków i octem winnym. Odstawić do zamarynowania na co najmniej 2 godziny.
2.
Na rozgrzaną patelnię przełożyć całą zawartość i przyrumienić wszystko, podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu. Dodać do duszenia jeszcze 2 kawałki pomidorka z zalewy, uprzednio pokroić.
Pod koniec dodać śmietankę i wymieszać, zdjąć z ognia.
Mięsne kęski podawać z kluskami śląskimi i sałatką.
na sałatkę potrzebne będą;
sałata, rzeżucha ogrodowa, szczypiorek, pomidor , zioła do sałatek i 2 łyżki oliwy
Komentarze