Wieniec z cynamonem i płatkami migdałowymi.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wieniec podczas pieczenia pachnie cynamonem ,że czuć go w całej kuchni. Drożdżowy wypiek dla dzieci i dorosłych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki ;
    4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka soli
    1 szklanka ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    60 g roztopionej margaryny
    2 żółtka jaj
    2 łyżki cukru

    Nadzienie wianka:
    100 g roztopionej margaryny
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cynamonu
    płatki migdałowe

Wieniec z cynamonem i płatkami migdałowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy ,dodajemy do niego cukier i wykruszamy drożdże. Mieszamy, a następnie odstawiamy do podrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę , sól, dodajemy żółtka i roztopioną margarynę . Wlewamy podrośnięty rozczyn.
  • Wieniec z cynamonem i  płatkami migdałowymi. 2. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę by urosło.
    Po tym czasie wykładamy je na stolnice i kroimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na prostokątne placki o grubości około 1 cm
  • Wieniec z cynamonem i  płatkami migdałowymi. 3. Nadzienie;
    Roztopioną margarynę mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy nim każdy placek , posypujemy migdałowymi płatkami i zwijamy ściśle w rulon. Ostrym nożem kroimy rulony na pół wzdłuż, zostawiając 1 cm złączony.
    Przeplatamy jak warkocz, sklejamy końce ze sobą.
    Przekładamy na posmarowaną margaryną i odsypaną mąką blaszkę .
  • Wieniec z cynamonem  i płatkami migdałowymi 4. Odstawiamy na 15 minut by trochę podrosło, a następnie smarujemy rozmąconym białkiem.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
    Warkocze pieczemy 20 - 25 minut .
  • Wieniec z cynamonem i  płatkami migdałowymi 5. ciasto kroimy wzdłuż
  • Wieniec z cynamonem i  płatkami migdałowymi 6. zwijamy w warkocz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy