Wieniec z ciasta mlecznego

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mleczno-kakaowe ciasto, wilgotne i smaczne, polane białą czekoladą. Należy do ciast, które się robi łatwo i szybko.

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka kakao
    2 jajka
    4 łyżki dżemu

    Ponadto:
    pół tabliczki białej czekolady
    1 łyżka masła

Wieniec z ciasta mlecznego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dać mleko, cukier i masło, rozpuścić i trochę przestudzić. Dodać resztę składników, zmiksować i wylać do foremki wysmarowanej masłem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Białą czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.

Porady

Ciasto można upiec również w foremce keksowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Wieniec pizzowy