"Wieniec" ryżowy z karmelem i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe danie na zbliżające się upały, chłodny , wilgotny, po prostu pyszny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dag ryżu białego
    1 litr mleka 3,2%
    laska wanilii
    15 dag cukru
    5 dag masła
    2 jajka
    szczypta soli

    karmel:
    20 kostek cukru 2-3 łyżki wody
    ½ łyżeczki soku z cytryny

    naczynie żaroodporne okrągłe lub forma w kształcie wieńca o średnicy 27cm

    dowolne miękkie owoce do ułożenia na torcie(truskawki, maliny, poziomki, morele, czereśnie itp.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Wieniec Desery

"wieniec" ryżowy z karmelem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Inne wypełnienie wieńca z ryżu- tym razem bez śmietany 1. 1. Ryż opłucz i obgotuj w dużej ilości wody (5 minut), osącz
    2. W rondlu zagotuj mleko z wanilią i szczyptą soli
    3. Wrzuć ryż i gotuj na wolnym ogniu na wpół przykryty, aż do wchłonięcia niemal wszystkiego mleka
    4. Kostki cukru włóż do garnuszka, dolej wodę i sok z cytryny i gotuj syrop do momentu, aż syrop nieco zżółknie
    5. Gorącym syropem wysmaruj bardzo dokładnie formę do pieczenia
    6. Ryż zdejmij z ognia, dodaj masło i jajka nieco rozbite z cukrem i dokładnie wymieszaj.
    7. Ryż wyłóż do formy z karmelem i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 30-45 minut
    8. Pozostaw w formie na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia..
    9. zimny ryż wyjmij na półmisek .
    10. Obłóż bardzo dużą ilością różnych owoców, udekoruj bitą śmietaną lub gęstym sosem jajecznym lub truskawkowym i podaj

Porady

Rada: dodanie soku z cytryny do karmelu sprawia, że karmel bardziej przywiera do ryżu i zimny ryż bez trudu można wyjąć z formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować