"wieniec" ryżowy z karmelem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż opłucz i obgotuj w dużej ilości wody (5 minut), osącz
2. W rondlu zagotuj mleko z wanilią i szczyptą soli
3. Wrzuć ryż i gotuj na wolnym ogniu na wpół przykryty, aż do wchłonięcia niemal wszystkiego mleka
4. Kostki cukru włóż do garnuszka, dolej wodę i sok z cytryny i gotuj syrop do momentu, aż syrop nieco zżółknie
5. Gorącym syropem wysmaruj bardzo dokładnie formę do pieczenia
6. Ryż zdejmij z ognia, dodaj masło i jajka nieco rozbite z cukrem i dokładnie wymieszaj.
7. Ryż wyłóż do formy z karmelem i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 30-45 minut
8. Pozostaw w formie na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia..
9. zimny ryż wyjmij na półmisek .
10. Obłóż bardzo dużą ilością różnych owoców, udekoruj bitą śmietaną lub gęstym sosem jajecznym lub truskawkowym i podaj
Porady
Rada: dodanie soku z cytryny do karmelu sprawia, że karmel bardziej przywiera do ryżu i zimny ryż bez trudu można wyjąć z formy.
Komentarze