Proste ciasto ucierane, a zapach i smak niepowtarzalny!
20 min
Składniki:
Forma z kominem o średnicy 26cm
4 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
1 i 1/3 szklanki cukru
150g margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300g śliwek do wyłożenia ciasta– mogą być mrożone
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Wieniec marmurkowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania kolejno wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, na przemian z mlekiem. Gdyby ciasto było bardzo gęste dodać trochę mleka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej cynamon. Do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą wlać w pierwszej kolejności ciasto jasne, wyłożyć owoce i zalać je ciastem z kakao. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Komentarze