Wieniec marmurkowy ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste ciasto ucierane, a zapach i smak niepowtarzalny!

  • 20 min

Składniki:

  • Forma z kominem o średnicy 26cm

    4 jajka
    2 i 1/3 szklanki mąki
    2/3 szklanki mleka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    150g margaryny
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 300g śliwek do wyłożenia ciasta– mogą być mrożone
    Tłuszcz i bułka tarta do formy

Wieniec marmurkowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania kolejno wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, na przemian z mlekiem. Gdyby ciasto było bardzo gęste dodać trochę mleka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej cynamon. Do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą wlać w pierwszej kolejności ciasto jasne, wyłożyć owoce i zalać je ciastem z kakao. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy