Wieniec drozdzowy z makiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Drozdzowe- zawsze dobre i zdrowe- z makiem smakuje wyjatkowo

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    .400 gr maki pszennej
    .25 gr drozdzy swiezych
    .2 lyzki cukru + 1 lyzeczka
    .4 lyzki sklarowanego ,zimnego masla
    .1 szklanka mleka
    .1 jajko + 1 zoltko
    .aromat rumowy

    Ponadto
    .puszka masy makowej
    .1/2 szklanki potluczonych orzechow wloskich
    .1/2 szklanki platkow migdalowych
    .bialko z 1 jajka
    1 lyzka oleju roslinnego

Wieniec drozdzowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobic zaczyn z drozdzy,1/3 szklanki cieplego mleka i 1 lyzeczki cukru.
  • 2. Do misy przesiac make,dodac szczypte soli i wymieszac,dodac zaczyn z drozdzy,reszte mleka,aromat ,jajka i sklarowane maslo,wymieszac wszystko dokladnie ,wyrobic krotko na desce ,przeniesc do miski,okryc folia i sciereczka-odstawic w cieple miejsce na 2 godz.
  • 3. Mak z puszki przelozyc do miski ,dodac bialko jajka i orzechy -- dokladnie wymieszac lyzke i odstawic do lodowki.
  • 4. Wyrosniete ciasto wyrobic ponownie i rozwalkowac na prostokat.
  • 5. Na dlonie wlac nieco oleju roslinnego i pokryc nic dokladnie powierzchnie ciasta,potem posypac wiorkami z migdalow i lekko je docisnac.
  • Wieniec drozdzowy z makiem 6. Pokryc prostokat drozdzowy masa makowa i zawinac w rolade.
  • 7. Zawinac nastepnie wieniec,zamknac jego konce i ponacinac nozyczkami jego brzeg.
    Piec w piekarniku w temp.180 st C przez 35 min

Porady

Aby masa makowa nie odchodzila od ciasta nalezy rozwalkowane ciasto pokryc niewielka iloscia oleju roslinnego i na to mase makowa.

Komentarze

Podobne przepisy