Wiener Schnitzel po Polsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to moja spolszczona wersja bardzo popularnego austriackiego kotleta.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    1,5 - 2 szkl. mleka
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    smalec

    panierka:
    2 małe jajka
    mąka
    bułka tarta

    dodatkowo:
    4 jajka
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiener schnitzel po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry. Schab przełożyć cebulą i zalać mlekiem (powinno przykryć mięso). Do mleka dodać szczyptę soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie mięso przełożyć na sito. Po osączeniu posolić i popieprzyć. Panierować w mące - rozmąconym jajku i bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Na osobnej patelni rozgrzać olej i usmażyć jajka sadzone (doprawić solą i pieprzem). Białko powinno być ścięte a żółtko płynne. Na każdy kotlet kłaść jedno jajko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować