Wielowarstwowy deser na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W. czek. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 3 łyżki kakao i ostygniętą żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
2.W. śmiet. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy z cukrem, dolewamy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
3.W. kaw. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, miksujemy. Dolewamy ostygniętą żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody.
Kolejne warstwy przygotowujemy i wylewamy dopiero wtedy, gdy warstwa poprzednia dobrze zastygnie w tortownicy umieszczonej w lodówce.
Komentarze