Wielowarstwowy deser na zimno

4.5 (184 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Pyszny deser na zimno (ptasie mleczko).

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • Warstwa czekoladowa:
    3 jajka
    ¾ szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
    Warstwa śmietankowa:
    400 ml śmietany 18%
    ¾ szklanki cukru
    1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
    Warstwa kawowa:
    3 jajka
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
    Dodatkowo:
    2 galaretki – smak wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielowarstwowy deser na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptasie 1. W. czek. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 3 łyżki kakao i ostygniętą żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
  • 2. W. śmiet. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy z cukrem, dolewamy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
  • Ptasie 3. W. kaw. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, miksujemy. Dolewamy ostygniętą żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
    Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody.
    Kolejne warstwy przygotowujemy i wylewamy dopiero wtedy, gdy warstwa poprzednia dobrze zastygnie w tortownicy umieszczonej w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować