Wielkanocny zając Rafael

0 (0 ocen)

Zajączek otrzymał imię Rafael. Dlaczego Rafael? Ponieważ jego futerko smakuje jak słodkie migdały i kokos…

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka sody
    100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
    1,5 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    2 szklanki mleka
    2/3 szklanki oleju
    2 jajka
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 budyń śmietankowy
    szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    3 łyżki alkoholu
    2 łyżki syropu o amaretto
    100 g mielonych migdałów
    wiórki kokosowe do dekoracji
    masa cukrowa lub marcepanowa
    laska wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wielkanocny zając rafael - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Większą część ciasta wlej do tortownicy, pozostałą część do jednej papierowej foremki do muffinów (to będzie głowa zająca) oraz jednej małej papierowej formaki do pralin (a to będzie jego ogonek :)). Ciasto w tortownicy piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, natomiast muffiny ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
    W międzyczasie przygotuj krem do ciasta: w 1/2 szklance mleka rozpuść budyń śmietankowy. Drugą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodaj rozpuszczony budyń i poczekaj aż zgęstnieje. W misce ucieraj masło dodając powoli ostudzony budyń. Następnie dodaj alkohol, syrop oraz mielone migdały i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
    Ostudzone ciasto przekrój na pół, posmaruj kremem i złóż z powrotem w całość. Z ciasta wytnij kształt zająca, a następnie wysmaruj go dokładnie kremem. W miejscu, w którym powinna znajdować się głowa zająca umocuj większą muffinę przy pomocy kremu lub wykałaczki. W miejscu ogonka przymocuj mini-muffinkę. Całość wysmaruj kremem a następnie obsyp wiórkami kokosowymi tak, by przypominały puszyste futerko. Z reszty ciasta możesz zrobić nóżki zajączka. Z masy cukrowej ulep uszy zająca i przymocuj na głowie. Resztki ciasta można pokruszyć i rozsypać dookoła królika, tak by wyglądały jak świeża ziemia :) Z laski wanilii wyciąć wąsy zajączka :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować