Wielkanocny wieniec z marcepanem

5 (186 ocen)

  • 3 godz.

Drożdżowy wieniec z nadzieniem marcepanowym jest nie tylko smacznym świątecznym deserem, ale też piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa - 1/2 kg
    żółtka - 2 szt.
    ciepłe mleko - 250 ml
    drobny cukier – 70 g
    masło – 50 g
    ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki

    MASA MARCEPANOWA:
    marcepan – 300 g
    białko – 2 szt.
    cukier – 50 g

    DODATKOWO:
    cynamon – 2 łyżeczki
    żółtko – 1 szt.
    śmietana kremówka – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Wielkanocny wieniec z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i mąki robię rozczyn, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W sporej misce mieszam letnie mleko, cukier i żółtka, następnie dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie dosypuję zbyt dużo mąki tylko długo wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
  • 2. NADZIENIE: miękki marcepan kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję białka, cukier i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie, rozwałkowuję na prostokąt. Na cieście rozprowadzam masę marcepanową, posypuję cynamonem i zwijam w rulon jak roladę.
  • 4. Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam tak jak linę, formuję wieniec i sklejam końce. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut.
  • 5. Jeśli się za mocno rumieni, to przykrywam arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.

Porady

*marcepan należy wcześniej wyjąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej. Miękki łatwiej jest utrzeć na gładką masę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować