Wielkanocny wieniec drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodka bułka którą je się z dodatkiem święconego masełka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany słodkiej
    5 dag masła stopionego
    1 szczypta soli
    2 żółtka
    3 dag drożdży
    Dodatkowo:
    śmietana słodka do posmarowania ciasta około 2 łyżki

Wielkanocny wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę delikatnie podgrzać i wkruszyć do niej drożdże które dokładnie rozetrzeć z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia rozczynu. Resztę mąki przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn i zacząć zagniatać pod koniec dodać stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić podzielić na dwie części i każdą z nich delikatnie rozciągnąć na wałeczki i spleść je razem.
  • Wielkanocny wieniec drożdżowy 2. Formę z kominkiem wysmarować i ostrożnie, aby nie zepsuć plecionki ułożyć w niej ciasto, po wierzchu posmarować śmietanką i można dodatkowo posypać makiem . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia . Ciasto piec do 30 min w temp 180-190st.

Porady

Ciasto musi być dobrze wyrośnięte dzięki temu będzie delikatne i puszyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy