Wielkanocny wieniec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Fantazyjnie splecione ciasto drożdżowe z kolorowymi pisankami pięknie ozdobi wielkanocny stół

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    40g drożdży
    1szklanka mleka
    50g masła
    3łyżki cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    cukier waniliowy
    tłuszcz do wysmarowania formy
    Do posmarowania ciast:
    1 żółtko
    1 łyżka mleka skondensowanego
    5 jajek ugotowanych i umalowanych

Wielkanocny wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do niski,dodajemy rozkruszone drożdże.Mleko podgrzewamy,dodajemy masło i czekamy aż cię rozpuści,wlewamy do mąki. Dodajemy cukier i cukier waniliowy,szczyptę soli i jajko.Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto,przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.Gdy ciasto podwoi objętość,dzielimy je na 3 części,formujemy długie wałeczki i zaplatamy warkocz.Blaszkę smarujemy masłem i układamy warkocz,łącząc i sklejając końce w wieniec.Odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem skondensowanym i układamy gotowe pisanki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Porady

Aby podczas wyrabiania i zaplatania ciasto nie kleiło się,można posmarować dłonie olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy