Wielkanocny tort zajączek

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszny , delikatny tort zachwyci tych małych i dużych:)Idealny do wielkanocnej kawusi:)

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    6 jajek
    lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Karmelowa bita śmietana:

    100g cukru
    500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

    Budyń jabłkowy:

    2 jabłka
    250ml soku jabłkowego
    100g cukru
    sok z ½ cytryny
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

    Krem z mascarpone:

    250g serka mascarpone
    250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
    100g migdałów w płatkach
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    ok. 2 łyżek cukru pudru

    Do dekoracji:

    wiórki kokosowe
    czekolada
    kolorowe cukierki
    posypka itp
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wielkanocny tort zajączek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
    Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku.
  • 2. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Przygotować budyń jabłkowy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniem (z proszkiem). W garnku wymieszać cukier, resztę soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zagotować. Dodać wymieszany z sokiem budyń i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka.
    Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułożyć na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimny budyń jabłkowy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem.
  • 4. Przygotować krem z mascarpone. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
    Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimne migdały.
  • 5. Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przeciąć na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełożyć kremem z mascarpone.500ml śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do smaku trochę cukru pudru. Cały tort posmarować bitą śmietaną.Udekorować według własnego gustu:) Smacznego

Porady

Biszkopt upiekłam dzień wcześniej lepiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować