Wielkanocny sernik gotowany

4.5 (154 ocen)

Sernik gotowany przygotowuje się ekspresowo, bez większego wysiłku. Sernik jest pysznie kremowy, aromatyczny i wilgotny. Dodatek bakalii i polewa z gorzkiej czekolady sprawiają, że ciasto ma prawdziwie świąteczny charakter.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego lub twaróg tłusty zmielony 3 razy
    3 jajka eko
    1 szklanka cukru trzcinowego
    paczka herbatników (użyłam owsianych pełnoziarnistych)
    1 budyń waniliowy (60 g)
    1 buteleczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego (9 ml) lub opakowanie cukru waniliowego
    bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina - ilość dowolna, zależna od upodobań - dodałam 1szklankę tej mieszanki bakaliowej
    Polewa czekoladowa:
    90 g gorzkiej czekolady
    30 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Wielkanocny sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku z grubym dnem wymieszać jajka i cukier - utrzeć na jednolitą masę.
    Dodać twaróg i starannie wymieszać.
    Garnek postawić na kuchence na małym ogniu i mieszać masę, co jakiś czas.
    Gdy masa serowa zaczyna bulgotać, a na jej powierzchni pojawią się ,,bąble", dodać budyń i bardzo dokładnie wymieszać,. Od tego momentu nie przestawać mieszać.
    Gdy masa serowa zacznie gęstnieć, dodać bakalie.
    Masę wylać do tortownicy (otwieranej) wyłożonej pokruszonymi herbatnikami.
    Po przestudzeniu, wstawić sernik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.


    Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu - po uzyskaniu jednolitej masy, wylać polewę na schłodzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować