wielkanocny pasztet z indyka

4.5 (200 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis mam od babci.Ten pasztet nie ma sobie równych.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mięso z indyka (pierś drobno posiekana): 60 dekagramów
    - cielęcina: 1 kilogram
    - słonina: 40 dekagramów
    - wino (białe): 1 szklanka
    - kajzerka (namoczona w mleku): 2 sztuki
    - bulion (z warzyw): 0.5 litra
    - masło: 2 łyżki
    - pieprz (czarny,świeżo mielony): 2 szczypty
    - żółtka: 5 sztuk
    - kapary (drobno posiekane): 2 łyżki
    - sól: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Wina Pasztet

Wielkanocny pasztet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka pokroić w drobne kawałki,posolić,ułożyć w garnku z grubym dnem,zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso z indyka zmięknie podlać je winem i dusić do zupełnej miękkości.
  • 2. Cielęcinę i słoninę zemleć w maszynce do mięsa (lub w innym urządzeniu przeznaczonym do tego celu),dodać kajzerki,pieprz i wymieszać.Masę przesmażyć na maśle, uważając aby nie zrumieniła się zbytnio,wbić żółtka,dodać posiekane kapary,wymieszać.
  • 3. W 2 keksówkach przekładać masą kawałki indyka(na wierzchu powinna być masa)przykryć alufolią.Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.Zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 10 minut.Podawać z sosem kaparowym lub tatarskim.
    Uwaga:formę keksową wysmarować tłuszczem,np.smalcem i posypać bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Mięso Pierś z indyka Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować