Wielkanocny pasztet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka pokroić w drobne kawałki,posolić,ułożyć w garnku z grubym dnem,zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso z indyka zmięknie podlać je winem i dusić do zupełnej miękkości.
2.Cielęcinę i słoninę zemleć w maszynce do mięsa (lub w innym urządzeniu przeznaczonym do tego celu),dodać kajzerki,pieprz i wymieszać.Masę przesmażyć na maśle, uważając aby nie zrumieniła się zbytnio,wbić żółtka,dodać posiekane kapary,wymieszać.
3.W 2 keksówkach przekładać masą kawałki indyka(na wierzchu powinna być masa)przykryć alufolią.Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.Zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 10 minut.Podawać z sosem kaparowym lub tatarskim.
Uwaga:formę keksową wysmarować tłuszczem,np.smalcem i posypać bułką tartą.
Komentarze