Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Jest znanych wiele pasztetów - drobiowych, sojowych, wieprzowych. Każdy na swój unikalny sposób jest pyszny.. Ale pasztet z jajek na Wielkanocnym stole znika w mgnieniu oka!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 10 jajek na twardo
    2 surowe jajka
    200 g żółtego sera
    1/3 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki pestek słonecznika
    łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    pół łyżeczki soli
    10 pieczarek
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    arkusz papieru do pieczenia
    łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet

Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami 1. Dziesięć jajek gotujemy na twardo, następnie obieramy, dokładnie myjemy i razem z pieczarkami oraz serem ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do masy dodajemy kaszę mannę, trzy surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez.

    Pestki słonecznika prażymy na patelni aż lekko zbrązowieją, dodajemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie łączymy wszystkie składniki.

    Naczynko żaroodporne o wymiarach: 24x15 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem nasączonym łyżeczką oleju i przekładamy masę, ładnie wyrównujemy.

    Pieczemy czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podajemy z majonezem lub chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować