Jest znanych wiele pasztetów - drobiowych, sojowych, wieprzowych. Każdy na swój unikalny sposób jest pyszny.. Ale pasztet z jajek na Wielkanocnym stole znika w mgnieniu oka!
1 godz. 5 min
Składniki:
10 jajek na twardo
2 surowe jajka
200 g żółtego sera
1/3 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki pestek słonecznika
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
10 pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
arkusz papieru do pieczenia
łyżeczka oleju
Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dziesięć jajek gotujemy na twardo, następnie obieramy, dokładnie myjemy i razem z pieczarkami oraz serem ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do masy dodajemy kaszę mannę, trzy surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez.
Pestki słonecznika prażymy na patelni aż lekko zbrązowieją, dodajemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Naczynko żaroodporne o wymiarach: 24x15 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem nasączonym łyżeczką oleju i przekładamy masę, ładnie wyrównujemy.
Pieczemy czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podajemy z majonezem lub chrzanem.
Komentarze