Wielkanocny "budyń" chrzanowy

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo gęsty sos o konsystencji budyniu. Gotowała go moja babcia, gotuje mama, siostra, gotuję ja... Niezastąpiony do białej kiełbaski, wędlin, jajek :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ok. 0,75 l sosu:
    1/2 l gęstej śmietany (18%)
    4 jajka
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    niepełna łyżka octu
    płaska łyżka soli
    2-3 słoiczki chrzanu (zależy od wielkości i "mocy" sosu, jaką chcemy uzyskać)
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Sos chrzanowy

Wielkanocny "budyń" chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy śmietanę z jajkami i mąką.
  • 2. W garnku (najlepiej z grubym dnem) zagotowujemy wodę z octem, solą i czubatą łyżką chrzanu ze słoiczka.
  • 3. Do wrzącej wody z dodatkami powoli wlewamy masę śmietano-jajeczną, cały czas mieszając. Podgrzewamy do zagotowania - cały czas mieszając, chwile gotujemy - cały czas mieszając. Najlepiej mieszać trzepaczką rózgową od dna, bo sos chętnie przywiera i przypala się.
  • 4. Odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia.
  • 5. Do zimnego "budyniu" dodajemy chrzan ze słoiczka po trochę, mieszamy i próbujemy. Można w ten sposób otrzymać sos bardzo łagodny albo wyciskacz łez ;)

Porady

W czasie gotowania sosu warto mieć pod ręką zapasowy garnek. Gdyby sos zaczął przywierać do dna, przekładamy go do drugiego garnka. Możemy zrobić sos łagodny, odłożyć część i do pozostałego dodać chrzanu. Będziemy mieć dwa sosy o różnej mocy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować