• Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka.

    Dodane przez: Christopher

  • Do świąt już niedaleko trzeba więc zacząć przygotowania. Zamiast wyrzucać skorupki jajek spróbujmy je wykorzystać.Moja tegoroczna propozycja to jajka galaretki. Galaretki mogą być wytrawne lub słodki

  • Składniki


    - jajka cale: 1 sztuka

  • Sposób przygotowania

    1.
    jajka galaretki - krok 1

    Na spodzie jajka zrobić delikatnie otwór mniej więcej1,5x1,5cm. Otwór robimy małym nożykiem np. jarzyniakiem. Możemy sobie pomóc małymi ostrymi nożyczkami czy też małą pincetą. Wylać białko z żółtkiem i wykorzystać do innych celów np. jajecznicy, omleta czy też panierowania kotletów schabowych. Skorupkę wypłukać i osuszyć. Przygotować "wsad": zielony groszek, marchewkę, małe kosteczki szynki gotowanej, lub inny zestaw: ugotowany dorsz, kukurydza ,ananas. Możemy również dekoracyjnie ozdobić nasze jajeczko np. listkiem pietruszki. W tym celu 1 łyżeczkę przygotowanej galaretki wlewamy do „wydmuszki”, obracamy skorupką i rozprowadzamy równomiernie po ściance, przyklejamy listek pietruszki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie umieścić pozostałe składniki w skorupce i zalać bulionem warzywnym z żelatyną. Nie muszę już pisać, że uroda naszej "pisanki" zależy od talentu artysty. Pisankę na słodko, wypełniamy owocami i zalewamy galaretką owocową. Po całkowitym stężeniu, naszą galaretkę obieramy, tak jak ugotowane jajko na twardo. Miłej zabawy!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    Jajka, Wielkanoc, wielkanocne_przepisy
  • 4 komentarze

Dodane przez: Christopher

Christopher 583

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-14T02:59:54+01:00

1337 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »