Wielkanocny akcent- -jajko galaretka- -kwadratowe jajka.

4.5 (155 ocen)

Do Wielkanocy daleko,ale jako że postanowiłem,że będzie 100 przepisów,więc nie może zabraknąć jajek.

Składniki:

  • Jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wielkanocny akcent- -jajko galaretka- -kwadratowe jajka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka 1. Moja tegoroczna propozycja to jajka galaretki. Galaretki mogą być wytrawne lub słodkie.

    Na spodzie jajka zrobić delikatnie otwór mniej więcej1,5x1,5cm. Otwór robimy małym nożykiem np. jarzyniakiem. Możemy sobie pomóc małymi ostrymi nożyczkami czy też małą pincetą.

    Wylać białko z żółtkiem i wykorzystać do innych celów np. jajecznicy, omleta czy też panierowania kotletów schabowych.

    Skorupkę wypłukać i osuszyć.

    Przygotować "wsad": zielony groszek, marchewkę, małe kosteczki szynki gotowanej, lub inny zestaw: ugotowany dorsz, kukurydza ,ananas.

    Możemy również dekoracyjnie ozdobić nasze jajeczko np. listkiem pietruszki.
    W tym celu 1 łyżeczkę przygotowanej galaretki wlewamy do „wydmuszki”, obracamy skorupką i rozprowadzamy równomiernie po ściance, przyklejamy listek pietruszki i wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Następnie umieścić pozostałe składniki w skorupce i zalać bulionem warzywnym z żelatyną.

    Nie muszę już pisać, że uroda naszej "pisanki" zależy od talentu artysty.

    Pisankę na słodko, wypełniamy owocami i zalewamy galaretką owocową.

    Po całkowitym stężeniu, naszą galaretkę obieramy, tak jak ugotowane jajko na twardo.
    Miłej zabawy!
  • Kwadratowe jajko 2. Kwadratowe jajka
    Najnowsza światowa technologia już na stałe w Polsce.
    Jako jeden z nielicznych otrzymałem do moich kuchennych testów sześcienne lub jak kto woli „kwadratowe jajka”.
    Podstawą tej nowej technologii jest kura, która znosi te oryginalne jajka. Kura ta otrzymała wstępnie nazwę „Luxkura”. Od zwykłej kury różni się jedynie tym, że ma zakodowane w genach, to, że ma znosić takie sześcienne ( kwadratowe ) jajka, no i jeszcze mały drobiazg. Trochę inaczej podawana jest karma. Widać to np. po kolorze żółtka. Jajka te, w smaku nie różnią się od zwykłych jajek, są wygodniejsze w użyciu – nigdy nie sturlają się ze stołu. W transporcie zajmują mniej miejsca, a co za tym idzie, można będzie obniżyć cenę tych jajek.
    Firma zainteresowana jest podpisaniem umowy licencyjnej i jeżeli ktoś z moich czytelników, zainteresowany jest produkcją takich jajek, proszę o kontakt.

Porady

Więcej na moim blogu - kulinarny karnet Christophera http://edicook.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować