Wielkanocne sprzątanie lodówki.. czyli zapiekanka!

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Nikt nie lubi marnotrawstwa.. ;)

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    500 g białej kiełbasy
    1/2 puszki groszku
    1,5 białej cebuli
    250 g pieczarek
    300 ml śmietany 12%
    2 łyżeczki chrzanu
    kawałeczek masła
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki soli morskiej
    świeżo zmielony czarny pieprz
    oregano
    3 plasterki żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy

Wielkanocne sprzątanie lodówki.. czyli zapiekanka! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie w dość grube plasterki.
    Gotujemy je al dente w osolonej wodzie.

    Naczynie żaroodporne smarujemy kawałeczkiem masła i robimy pierwszą warstwę z podgotowanych i odsączonych ziemniaków.

    Następnie na patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami pokrojonymi w plasterki, nie zapominając, że grzyby wprost kochają pieprz. ;)

    Pieczarki przekładamy na ziemniaczki.

    Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy kolejną warstwę.

    Całość posypujemy zielonym groszkiem.

    Do śmietany dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, odrobinę oregano, sól, pokrojony drobno ser i polewamy zapiekankę.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez dwadzieścia minut.
    Najlepiej smakuje posypana rzeżuchą lub ulubionymi kiełkami. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować