Wielkanocne muffinki czekoladowe z bananami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Muffinki ekstra czekoladowe , puszyste i wilgotne , dodatkowo wzbogacone o banany i kremowe gniazdka z mascarpone i śmietanki . Fantastyczna i smaczna dekoracja wielkanocnego stołu . Polecam !

  • 45 min

Składniki:

  • ( na 18 babeczek )

    2,5 szklanki mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 szklanki cukru

    1 łyżka kakao

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią



    2 jajka

    1 szklanka mleka

    100 ml oleju rzepakowego



    80g rozpuszczonej czekolady



    Dodatkowo :

    2 banany



    125 g serka mascarpone

    120 ml śmietanki kremówki

    1 łyżka cukru pudru



    czekoladowe jajeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Wielkanocne muffinki czekoladowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 170ºC . W jednej misce mieszamy składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia , cukier i kakao . W drugiej mieszamy składniki mokre : jajka , mleko , olej . W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę . Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi , mieszamy łyżką tylko do połączenia . Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę , mieszamy . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 1/3 ich objętości . Na ciasto czekoladowe nakładamy po 1 , 2 plasterki banana a następnie znowu po łyżce ciasta czekoladowego. Pieczemy 20-25 minut .

    Serek mascarpone ubijamy na sztywno razem ze śmietanką i cukrem pudrem . Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy upieczone i wystudzone babeczki . Na końcu dekorujemy całość czekoladowymi jajeczkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować