Muffinki ekstra czekoladowe , puszyste i wilgotne , dodatkowo wzbogacone o banany i kremowe gniazdka z mascarpone i śmietanki . Fantastyczna i smaczna dekoracja wielkanocnego stołu . Polecam !
Wielkanocne muffinki czekoladowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 170ºC . W jednej misce mieszamy składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia , cukier i kakao . W drugiej mieszamy składniki mokre : jajka , mleko , olej . W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę . Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi , mieszamy łyżką tylko do połączenia . Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę , mieszamy . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 1/3 ich objętości . Na ciasto czekoladowe nakładamy po 1 , 2 plasterki banana a następnie znowu po łyżce ciasta czekoladowego. Pieczemy 20-25 minut .
Serek mascarpone ubijamy na sztywno razem ze śmietanką i cukrem pudrem . Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy upieczone i wystudzone babeczki . Na końcu dekorujemy całość czekoladowymi jajeczkami .
Komentarze