Wielkanocne muffinki

4.5 (158 ocen)

To wprost wymarzony deser na Wielkanoc. Kolorowy, wiosenny, szybki w przygotowaniu i pyszny. Takie muffiny to nie tylko oryginalny deser, ale ozdoba świątecznego stołu. POLECAM!!!

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • 2 jajka,
    • 220 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
    • 3/4 szklanka mąki tortowej,
    • 0,5 szklanka mąki krupczatki,
    • 0,5 szklanka oleju rzepakowego,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 110 gram cukru kryształu
    Śmietanka:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 2 kopiate łyżeczki żelatyny,
    • Cukier puder do smaku (około 1 łyżka)
    Dodatkowo:
    • Czekoladowe jajeczka do dekoracji,
    • Kolorowa posypka, kwiatuszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Wielkanocne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowany szpinak 1. Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy wody i miksujemy wraz z olejem.
  • dodanie mąki 2. Jajka przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
    Do ubitych jajek dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia.
  • dodanie szpinaku 3. Po wymieszaniu składników dodajemy szpinak zmiksowany z olejem. Ponownie całość miksujemy.
  • wypełnienie foremek 4. Szpinakowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny. Ciasto wykładamy do ¾ ich wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180°C.
    Po upieczeniu studzimy.
  • ścinanie wierzchu i rozkruszanie 5. Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzchy, które przekładamy do miski i rozkruszamy w dłoniach
  • wykładanie śmietanki 6. ŚMIETANKA I WYKOŃCZENIE
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować