Wielkanocne kokoszki

0 (0 ocen)

Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego.Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety rozpuszczają się.

Składniki:

  • 15 dag maki pszennej
    80g masła
    1/4 szkl. cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    wanilia
    2 żółtka

Wielkanocne kokoszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocne kokoszki i .................. 1. Mąkę z proszkiem przesiać do miski.
    Dodać masło i posiekać.
    Dodać cukier ,żółtka i wanilię.
    Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki.
    Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki.
    Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem.
    W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta.
    Piec w temp.180stop.około 8min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy